Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος θα προβεί στην κοπή και τύπωση 1.500.000 κερμάτων των 2 ευρώ, 14.000.000 κερμάτων των 10 λεπτών, 15.000.000 κερμάτων των 5 λεπτών, 14.000.000 κερμάτων των 2 λεπτών και στην κοπή 39.000.000 κερμάτων του 1 λεπτού.
Αλλά αν και η αθροιστική αξία των κερμάτων αυτών ανέρχεται συνολικά στα 5,82 εκατ. ευρώ, τα έξοδα κοπής, τύπωσης και κυκλοφορίας των νομισμάτων κοστίζουν πολύ περισσότερο. Η απόφαση των κ. κ. Στουρνάρα και Χουλιαράκη αναφέρει ρητά πως η κοπή και κυκλοφορία των 83.500.000 μεταλλικών κερμάτων θα προκαλέσει συνολική δαπάνη ύψους 7,1 εκατ. ευρώ σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή θα είναι 1,3 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από τα έσοδα (αξία) των κερμάτων που θα ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 5,82 εκατ. ευρώ. Θα προκύψει λοιπόν ζημιά σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
burger ακης πετρετζικης αγια παρασκευη
δες το θετικο viva
Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι πως η αξία της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των κερμάτων, αλλά και η παραγωγική διαδικασία καθ΄αυτή, κοστίζουν περισσότερο από ότι τα ίδια τα κέρματα. Ενδεικτικά το κέρμα των 10 λεπτών στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά την παραγωγή 15 λεπτά, των 20 λεπτών παράγεται με κόστος 25 λεπτά, κ. ο.κ.
λευκα ορη ευρωπη
Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο την τελευταία διετία διότι η Μεταλλουργική Εταιρεία Ηπείρου που προμήθευε την Τράπεζα της Ελλάδος με τα δισκία χαλκονικέλιου από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα χρεοκόπησε και σταμάτησε την προμήθεια. Για να μπορέσει να συνεχίσει την παραγωγή κερμάτων και προκειμένου να μην κάνει εισαγωγές νομισμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να προμηθεύεται χαλκονικέλιο από το εξωτερικό. Αλλά οι εισαγωγές πρώτων υλών επιβαρύνονται αναπόφευκτα με μεγαλύτερα κόστη. Να σημειωθεί πως σήμερα ο χαλκός έχει τιμή 5.582 ευρώ ανά μετρικό τόνο και το νικέλιο κοστίζει 10.909 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Και τα δύο αυτά μέταλλα έχουν αναρριχηθεί στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 12 μηνών.
Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρκετά δαπανηρή υπόθεση. Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή που δημοσιεύτηκε προ ημερών τα έσοδα του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών το 2017 ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ και προήλθαν κατά 60% από την παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου (κέρματα, διαβατήρια, έντυπα). Ωστόσο, οι δαπάνες διαχείρισης διαμορφώθηκαν σε 53,9 εκατ. ευρώ και στα έξοδα αυτά περιλαμβάνονται οι αναλώσεις πρώτων υλών από το Ίδρυμα Εκτύπωσης για την παραγωγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων, έξοδα για επισκευές και συντηρήσεις κτηρίων και λοιπού εξοπλισμού, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και λοιπές τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου