Όπως ανακοινώθηκε, η πρόταση της διοίκησης προβλέπει την καταβολή μερίσματος ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή.
Έγινε γνωστό επίσης ότι στα τέλη του 2017 ο όμιλος εξαγόρασε από τους μετόχους μειοψηφίας το 37% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΠΕΤ Βαλκανικής (εταιρεία που ελέγχει το 80% του αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και το 81,5% των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στα Σκόπια) που δεν κατείχε.
κενα φιλολογων 2016
συναγερμοσ αυτοκινητου τοποθετηση
Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 834 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική ήταν και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών (165 εκατ. ευρώ), μετά τις αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων και τραπεζικών δανείων, καθώς και τη μείωση του Συνολικού Δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δυο χρόνια. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η διαδικασία αναχρηματοδότησης τραπεζικών δανειακών συμβάσεων που λήγουν εντός του 2018 είναι σε εξέλιξη, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο μέσο κόστος και διάρκεια δανεισμού του Ομίλου, αλλά και την καλύτερη διαχείριση κινδύνου.
ετι δε
«Με την εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής, την διαρκή αυξητική πορεία παραγωγής και πωλήσεων, το ρεκόρ κερδοφόρων αποτελεσμάτων για τρίτο στη σειρά έτος και τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας δρομολογήσει το σημαντικότατο για την Εθνική Οικονομία πρόγραμμα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή κορυφαίων πετρελαϊκών Ομίλων, όπως η Exxon Mobil, η Total και η Edison», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός. Τονίζει ακόμη ότι το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα 2018-2022 βασίζεται στις μέχρι σήμερα επιλογές της εξωστρέφειας, της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, της διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας και της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων και νέων τεχνολογιών «ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας και να παραμείνουμε πρωτοπόρος και ο πλέον ανταγωνιστικός ενεργειακός Όμιλος στη νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Τα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στο ρεκόρ παραγωγής και διάθεσης προϊόντων που ξεπέρασαν τα 16 εκατ. ΜΤ, την πρωτοφανή υπεραπόδοση των διυλιστηρίων που αυξήθηκε κατά 50%, την διεύρυνση των προμηθευτών πρώτων υλών και την διαρκή επέκταση σε νέες αγορές. Είμαστε πλέον από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων στη Ν. Α. Μεσόγειο», τονίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γρηγόρης Στεργιούλης.
Στην αναχρηματοδότηση δανείων άνω του 1 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, με μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στέκεται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. «Πέρα από τα πετρελαιοειδή, συμμετέχουμε και στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκεί, με στρατηγική στοχευμένης ανάπτυξης στην αγορά λιανικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της ELPEDISON, καθώς και πιο δυναμικής επένδυσης στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, στοχεύουμε στην δημιουργία άλλου ενός πυλώνα δραστηριοτήτων», προσθέτει.
Ο γενικός διευθυντής Εφοδιασμού, Διύλισης & Πωλήσεων Ομίλου Γιάννης Ψυχογιός υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι το 2017 οι εξαγωγές ανήλθαν στο 53% των συνολικών πωλήσεων ενώ η μονάδα FCC του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου αναδείχτηκε η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο από πλευράς αποδοτικής λειτουργίας.
Οι εξελίξεις στις επιμέρους αγορές το 2017 διαμορφώθηκαν ως εξής:
-Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων διαμορφώθηκε στα 6,9 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το 2016. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων ανήλθε στα 1,15 εκατ. τόνους (+11%), σημειώνοντας αύξηση για 5η συνεχή χρονιά, ενώ και η ζήτηση ναυτιλιακών καυσίμων σημείωσε αύξηση 18%, στα 2,8 εκατ. τόνους.
- Η συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ το 2017 ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ, με σημαντική συμβολή του ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι γνωστό είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης για το 66% των μετοχών, που αφορά το 35% της συμμετοχής του Ομίλου και το 31% του ελληνικού Δημοσίου ενώ είναι υπό διαμόρφωση η στρατηγική και τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΠΑ.
- Τα Συγκρίσιμα EBITDA του κλάδου Εμπορίας ανήλθαν στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ των Πετροχημικών στα 95 εκατ. ευρώ.
- Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των Συμβάσεων Μίσθωσης, για τις χερσαίες περιοχές Άρτας - Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου και για τη θαλάσσια Περιοχή 2 στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου